Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ σε 100 περίπου λέξεις

«Μια κοινωνία που φθονεί τους νέους», άρθρο από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Το άρθρο με μπορείτε να το διαβάσετε με ΚΛΙΚ εδώ)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (από τη θεωρία στην πράξη):
ΣΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ: Ο συγγραφέας ασχολείται με την αρνητική στάση των δυτικών κοινωνιών απέναντι στη νεολαία που, κατά την άποψή του, συνιστά ένα πισωγύρισμα σε αντιλήψεις του περασμένου αιώνα.
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ: Πράγματι, έως τις αρχές του 20ου αιώνα η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή γινόταν στην ηλικία των 12 ετών. Στη συνέχεια όμως η νεότητα θεωρήθηκε ξεχωριστή περίοδος με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και έτυχε ειδικής αντιμετώπισης. Ωστόσο υπήρχε πάντοτε ένας φόβος για τους «επαναστάτες» νέους, που οδηγούσε σε κατασκευή στερεοτύπων ότι τάχα κινδυνεύει η κοινωνία από την «άγρια και ανεύθυνη» νεολαία.
ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ: Έτσι, οι κατηγορίες για τις ακραίες συμπεριφορές της νεολαίας έχουν πάρει σήμερα γενικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα η κοινωνία, μη αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της ηλικίας τους, να περιορίζει την ελευθερία τους.