Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

«Το Θεώρημα του Παπαγάλου», ένα μυθιστόρημα που έκανε μόδα τη μαθηματική λογοτεχνία

Ντενί Γκετζ, Το θεώρημα του Παπαγάλου
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για ανάγνωση λογοτεχνικών ΒΙΒΛΙΩΝ (επειδή η αγάπη για το βιβλία ισοδυναμεί με την αγάπη για τη γνώση)


Λίγα χρόνια για το συγγραφέα Ντενί Γκετζ, «το διανοούμενο συγγραφέα που είχε το χάρισμα να κάνει τα μυστήρια της πραγματικότητας προσπελάσιμα στους πολλούς»
     Ο Ντενί Γκετζ γεννήθηκε το 1940 στο Σετίφ της Αλγερίας. Το 1957 πήγε για σπουδές στο Παρίσι. Εκεί τον βρήκε ο Μάης του '68, στις εξεγέρσεις του οποίου πρωτοστάτησε. Στο ερώτημα ποιες ήταν οι πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του, απαντούσε χωρίς δισταγμό: «Οι ημέρες του Μάη του '68». Η πολυπραγμοσύνη του και το ενδιαφέρον του για τις τέχνες ενεργοποιήθηκε από πολύ νεαρή ηλικία ώστε να ξεφύγει από την τραγική καθημερινότητα και να βρει κάτι που να έχει νόημα και ορίζοντα ζωής.
    Υπήρξε χαρισματική προσωπικότητα. Ανήσυχο πνεύμα, άνθρωπος με χιούμορ και σπάνιες ευαισθησίες, πάντοτε προσπαθούσε να βρει πρωτότυπους τρόπους για να μυήσει το κοινό στο μαγικό σύμπαν των μαθηματικών.
    Ορισμένα βιβλία του διακρίνονται για την αιχμηρή πολιτική τους ματιά, κάτω από το ιστορικό τους περίβλημα. Ο Γκετζ σκιαγραφούσε τους μαθηματικούς, όχι μόνο με την επιστημονική τους ιδιότητα αλλά και ως κοινωνικούς μεταρρυθμιστές.
   Εκτός από συγγραφέας ήταν διακεκριμένος μαθηματικός, καθηγητής Ιστορίας και Επιστημολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII και σεναριογράφος. Ιδιαιτέρως αγαπητός στην Ελλάδα, την είχε επισκεφθεί το 2005 για να παρουσιάσει το δέκατο τέταρτο βιβλίο του, «Τα αστέρια της Βερενίκης» («Ψυχογιός») και το 2008 για να μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τη σχέση Επιστήμης και Λογοτεχνίας. Ανάμεσα στα βιβλία του που κυκλοφορούν στη γλώσσα μας είναι και τα μυθιστορήματα «Μηδέν», «Επαυλη των ανδρών» («Ψυχογιός»), καθώς και τα «Μέτρο του Κόσμου», «Επιχείρηση Μεσημβρία», «La Bella» (εκδ. «Τραυλός»).


Για το «Θεώρημα του Παπαγάλου», ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει τη νουάρ ατμόσφαιρα με τους σημαντικότερους σταθμούς στην Ιστορία των Μαθηματικών.
    Το διασημότερο από τα βιβλία του, «Το θεώρημα του Παπαγάλου», ενθουσίασε χιλιάδες αναγνώστες και κριτικούς με την εμφάνισή του στα βιβλιοπωλεία το 1998. Αντιμετωπίστηκε ως το απολαυστικό έργο ενός μαθηματικού με λογοτεχνικές αρετές. Ο Ντενί Γκετζ κατάφερε να δημιουργήσει, μέσα από τη ζωή μιας παρέας που ζει στην οδό Ραβινιάν στους πρόποδες της Μονμάρτρης, μια γοητευτική περιπλάνηση στα μυστικά της επιστήμης των μαθηματικών και να μυήσει με ελκυστικό τρόπο τους αναγνώστες στη σκέψη του Ευκλείδη, του Φερμά, του Γκόλντμπαχ και άλλων κορυφαίων μαθηματικών. Το βιβλίο εκτίναξε τη δημοτικότητα του Γκετζ στα ύψη. Εκτοτε τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 21 γλώσσες, με την Ελλάδα και την Ιταλία να πρωτοπορούν.
    Για τη σχέση λογοτεχνίας και επιστήμης στο έργο του έλεγε σε μια από τις αθηναϊκές του επισκέψεις: «Με την αλήθεια της επιστήμης δεν κάνεις λογοτεχνία. Πρέπει πάντοτε να δημιουργήσεις μια σύνδεση ανάμεσα στην αλήθεια και τη συγκίνηση. Η συγκίνηση εμπεριέχει την κίνηση, τη μετακίνηση. Και ό,τι μας μεταφέρει κάπου, μας αλλάζει. Το στοίχημα των βιβλίων μου είναι να διευρύνω τους ορίζοντες της συγκίνησης με τρόπο ελκυστικό».


Για την υπόθεση του μυθιστορήματος: ο μόνος τρόπος για να μάθει κανείς μαθηματικά είναι να στρωθεί στο διάβασμα;
Λάθος! Υπάρχει κι άλλος πολύ πιο εύκολος. Το αποδεικνύουν ένας βιβλιοπώλης και η παρέα του, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολύπλοκη ιστορία μυστηρίου, όταν κληρονομούν μια βιβλιοθήκη επιστημονικών συγγραμμάτων. Συγχρόνως έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των Μαθηματικών και τη μαγεία της λογικής τους. Το Θεώρημα του παπαγάλου είναι ένα γοητευτικό μυθιστόρημα αλλά αποτελεί και μια διασκεδαστική μύηση των νέων στην επιστήμη των αριθμών.