Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Ντανιέλ Κον Μπεντίτ: Ελέφαντας στο δωμάτιο των δημοσιονομικών προβλημάτων ο τεράστιος στρατιωτικός προϋπολογισμός
«Τους δίνουμε χρήματα, για να αγοράζουν τα όπλα μας». Ας πάρει, επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Ένωση μια πρωτοβουλία για τον αφοπλισμό στην περιοχή:


«Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να σταματήσουν τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών και η ΕΕ να δώσει εγγυήσεις».
Χειμαρρώδης, εκρηκτικός, λαύρος κατά της Κομισιόν και των κυβερνητικών ηγεσιών ήταν ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, συν-πρόεδρος της Πράσινης ευρωομάδας, την περασμένη Τετάρτη στην Ευρωβουλή. Όπως συνήθως οι αιχμές του αιχμηρές και μεστές. «Είστε τελείως τρελοί», είπε ενώπιον των ευρωβουλευτών και απευθυνόμενος στους κομισάριους και τις κυβερνήσεις (ονομάτισε τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί), προσάπτοντας τους τις καθυστερήσεις τους που «βοήθησαν τους κερδοσκόπους». Κατόπιν ο πρώην κόκκινος και νυν πράσινος Ντάνι αναφέρθηκε σε μια πτυχή που τη θεώρησε μεγάλης σημασίας - αυτή του αφοπλισμού στην περιοχή του Αιγαίου. Ο Κον-Μπεντίτ στηλίτευσε την εμπλοκή της γαλλικής και γερμανικής εξοπλιστικής βιομηχανίας στις αγορές όπλων από Ελλάδα και Τουρκία. «Είμαστε πέρα για πέρα υποκριτές», είπε χαρακτηριστικά, «τους δίνουμε χρήματα για να αγοράζουν τα όπλα μας».Ο ίδιος πάντως δεν περιορίστηκε στην καταγγελία, αλλά έκανε και μια πρόταση: να εγγυηθεί η Ευρώπη τα ελληνικά σύνορα, έτσι ώστε να μη σπαταλά η χώρα υπέρογκα ποσά για την ασφάλειά της. «Υπάρχει μια δυνατότητα να βοηθήσουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό. Απλή: ας πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια πρωτοβουλία για τον αφοπλισμό στην περιοχή. Μια πολιτική πρωτοβουλία Ελλάδας - Τουρκίας για τον αφοπλισμό, για να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα στην βόρεια Κύπρο. Λέω ένα πράγμα. Είμαστε υποκριτές. Τούς τελευταίους μήνες η Γαλλία πούλησε στην Ελλάδα 6 φρεγάτες για δυόμισι δισεκατομμύρια, ελικόπτερα για 400 εκατομμύρια και Ραφάλ, προς 100 εκατομμύρια το ένα. Δυστυχώς οι κατάσκοποί μου δεν ήξεραν να μου πουν πόσα ακριβώς, αν θα είναι 20 ή 30 Ραφάλ. Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια. Η Γερμανία πούλησε 6 υποβρύχια για τα επόμενα χρόνια προς ένα δισ. ευρώ. Είμαστε πέρα για πέρα υποκριτές. Τούς δίνουμε χρήματα για νʼ αγοράζουν τα όπλα μας. Ζητάω από την Κομισιόν να υποβάλει έκθεση εδώ στο Κοινοβούλιο για τις πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων στην Ελλάδα και την Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Να υπάρξει διαφάνεια τουλάχιστον, να μάθουμε. Αν είμαστε σοβαροί, να εγγυηθούμε στους Έλληνες τα σύνορα τους. Έχουν 100 χιλιάδες στρατό, ίσως παραπάνω, και η Γερμανία έχει 200 χιλιάδες. Είναι παρανοϊκό μια χώρα 11 εκατομμυρίων να έχει 100 χιλιάδες στρατό. Αυτό να ζητήσουμε από την Ελλάδα. Είναι πιο αποτελεσματικό από το να κόβουμε τούς μισθούς κάποιου που βγάζει 1000 ευρώ. Αυτό ζητάω από την Κομισιόν. Να είμαστε στοιχειωδώς δίκαιοι».


«Η πραγματική κατάσταση της Ένωσης είναι μία κατά την οποία οι πολιτικοί των κρατών-μελών όλο και περισσότερο επιδιώκουν να θέτουν τα στενά συμφέροντα τους μπροστά από κάθε κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, είτε όσον αφορά την οικονομική κακοδιαχείριση στα κράτη μέλη είτε την ανοικτή καταπάτηση των βασικών δικαιωμάτων όπως ορίζονται στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένας πρόεδρος ο οποίος θα υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρώπης, ένας πρόεδρος ο οποίος δεν φοβάται να σταθεί απέναντι σε κράτη μέλη της ΕΕ όποτε αγνοούν τα δικαιώματα αυτά ή δρουν κατά των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει έναν απόντα πρόεδρο.
Μιλώντας στην Deutsche Welle ο «κόκκινος Ντάνι» κατηγορεί για μία ακόμα φορά τη Γαλλία και τη Γερμανία ότι πίεζαν την Ελλάδα για να συνεχιστούν ή και να ανανεωθούν εξοπλιστικά προγράμματα σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια στα πλαίσια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Η Γερμανία (όχι όμως και η Γαλλία) έχει διαψεύσει επισήμως τους ισχυρισμούς του Κον Μπεντίτ, ο οποίος πάντως δεν θεωρεί αξιόπιστη αυτή τη διάψευση.
«Η διάψευση είναι σαν να μην υπάρχει διάψευση», υποστηρίζει ο Γαλλογερμανός ευρωβουλευτής. «Τί να πούνε δηλαδή; Ότι είναι αλήθεια, τους πιέζαμε; Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ε.Ε. σε καμία στιγμή δεν ζήτησε να μην εκπληρωθούν ή να ανασταλούν συμβόλαια όπλων. Η Γερμανία δεν βγήκε να πει ότι δεν θα δώσει στην Ελλάδα όπλα ή παλαιά αποθέματα του στρατού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η Γαλλία δεν βγήκε να πει ότι δεν θα πουλήσει ελικόπτερα».


«Η Ε.Ε. να μιλήσει ξεκάθαρα σε Ελλάδα και Τουρκία»
Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ δεν θέλει να «χαϊδέψει» τα αυτιά των Ελλήνων. Αντιθέτως έχει κατηγορήσει πολλές φορές την Ελλάδα για υπερβολική ή εθνικιστική αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Η αλήθεια είναι ωστόσο, επισημαίνουμε στον επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων, ότι οι Έλληνες αισθάνονται να απειλούνται από την Τουρκία.
«Αυτό είναι παράλογο, η Τουρκία θέλει να μπει στην ΕΕ και όχι να εισβάλει στην Ελλάδα», δηλώνει ο Κον Μπεντίτ στην Deutsche Welle. «Αν θέλετε τη γνώμη μου πάντως, εθνικιστικές συμπεριφορές υπάρχουν και στις δύο πλευρές, γι’ αυτό λέω ότι η ΕΕ πρέπει να σταματήσει αυτόν τον παραλογισμό, να μιλήσει ξεκάθαρα και να δώσει εγγυήσεις ασφάλειας και στις δύο χώρες. Και φυσικά η Τουρκία πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων της από τη βόρεια Κύπρο ».


Στις δηλώσεις περί εξοπλιστικών προγραμμάτων είχε απαντήσει ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εξήρε μεν την τοποθέτηση του Κον Μπεντίτ, αλλά επεσήμανε ότι οι πληροφορίες του δεν είναι ακριβείς και ότι στην Ελλάδα δεν έχει ανοίξει κανένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα:
«Άλλη μία διάψευση που είναι σαν να μην υπάρχει διάψευση», λέει ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. «Τον περασμένο Αύγουστο έγιναν διαπραγματεύσεις για παράταση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Δεν μπορεί από τη μία να λες «αισθάνομαι να με απειλεί η Τουρκία» και από την άλλη να λες «εγώ όμως δεν σχεδιάζω εξοπλιστικά προγράμματα». Δεν είναι αλήθεια αυτό. Και εξοπλιστικά προγράμματα τρέχουν και αποθέματα του πρώην ανατολικογερμανικού στρατού αγοράζονται σε τιμή ευκαιρίας».


«Οι Έλληνες έχουν χάσει την αίσθηση του κοινού συμφέροντος»


Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια τον Έλληνα πρωθυπουργό. Πιστεύει άραγε ότι θα τα καταφέρει να δώσει λύσεις στην οικονομία; Η απάντηση είναι αφοπλιστική:
«Νομίζω ότι και ο ίδιος έχει περιγράψει το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, δηλαδή ότι μετά την οικονομική κακοδιαχείριση της τελευταίας εικοσαετίας κανένας Έλληνας δεν έχει αίσθηση του κοινού συμφέροντος. Πλούσιοι, φτωχοί, επιχειρηματίες, μεταφορείς, ξενοδόχοι, όλοι λένε «ναι, αλλά χωρίς εμένα». Έτσι όμως δεν μπορεί να σωθεί η Ελλάδα. Θα είναι πολύ δύσκολο αν δεν αποκατασταθεί με κάποιον τρόπο αυτή η αίσθηση του κοινού συμφέροντος».
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αδράνεια που επέτεινε την κρίση δανεισμού της Ελλάδας. Σήμερα ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ φαίνεται να βλέπει με συμπάθεια την ιδέα επιμήκυνσης του προγράμματος για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας:
«Από τη μία πλευρά ήταν σωστό να επιδείξουμε αλληλεγγύη με την Ελλάδα παρέχοντας οικονομική βοήθεια. Από την άλλη πλευρά όμως θα έπρεπε κανείς να επιμηκύνει τον χρόνο για τη μείωση των τρομακτικών ελλειμμάτων. Είναι πολύ μεγάλη η πίεση για τους απλούς πολίτες στην Ελλάδα. Νομίζω ότι στο όνομα της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης η Κομισιόν θα έπρεπε να είχε κάνει διαφορετική συμφωνία»


Και μια φανταστική υπόθεση: αν ο κον Μπεντίτ ήταν Έλληνας βουλευτής (πού τέτοια τύχη…)
Τι θα γινόταν, όμως, αν κάποιος Έλληνας βουλευτής μιλούσε έτσι; Αναρωτιέται ο Χριστόφορος Κάσδαγλης στο ΕΨΙΛΟΝ της τελευταίας Κυριακάτικης ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ 24-12-2010 και συνεχίζει τον υποθετικό του λόγο, «τι θα γινόταν, αν ένας Έλληνας βουλευτής έλεγε, για παράδειγμα, στο ελληνικό κοινοβούλιο: «Υπήρχε μια εποχή που ακούγαμε να λένε: Θέλω τα λεφτά μου πίσω! Τώρα λέμε: «Θέλω να βγάλω λεφτά στην πλάτη της Ελλάδας». Όταν δανείζουμε σε κάποιον άλλο με 3% και στην Ελλάδα με 6%, τότε βγάζουμε κέρδη στην πλάτη της Ελλάδας. Είναι απαράδεκτο». Ένας τέτοιος βουλευτής στην Ελλάδα θα εθεωρείτο ανεύθυνος και λαϊκιστής. Αν πάλι τολμούσε να πάει λίγο παραπέρα και να προτείνει «ζητώ από το Συμβούλιο της Ε.Ε. να πει στο ΔΝΤ να εμπλέξει το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) στον έλεγχο των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα… Μιλάμε για ανθρώπους, υπάρχουν προβλήματα εργασίας, μισθών και νομίζω πως δεν πρέπει μονάχα οι χρηματοοικονομικοί φορείς να υπαγορεύουν τι πρέπει να γίνει αγνοώντας παντελώς τον ανθρώπινο παράγοντα…», ένας τέτοιος βουλευτής θα εγκαλείτο, γιατί με τον εμπρηστικό του λόγο ερεθίζει τις διεθνείς αγορές.