Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Ιντερνέτ και πράσινα άλογα

Αν το διαδίκτυο ήταν χώρα, θα κατατασσόταν Πέμπτη σε κατανάλωση ενέργειας, μπροστά από τη βιομηχανική Γερμανία ή την Ινδία του 1 δις, κατοίκων


Το ιντερνέτ υποσχέθηκε έναν πράσινο κόσμο. Έναν κόσμο που θα επικοινωνεί με mail, άρα ούτε χαρτί θα ξοδεύουμε ούτε βενζίνες στο πηγαινέλα. Κι όμως, δεν κράτησε τις υποσχέσεις του. Το ιντερνέτ σήμερα είναι μία από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες του πλανήτη. Καταβροχθίζει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και φτύνει διοξείδιο του άνθρακα.

Ας υποθέσουμε ότι είστε μπροστά στον υπολογιστή σας και ψάχνετε να βρείτε σε ποιον κινηματογράφο παίζει η ταινία που θέλετε να δείτε. Γράφετε στη μηχανή αναζήτησης της Google τον τίτλο και σε κλάσματα δευτερολέπτου εμφανίζεται η πληροφορία. Χωρίς να το συνειδητοποιείτε, είστε κι εσείς ένας μικρός δολοφόνος του πλανήτη! Όπως όλοι μας. Η αναζήτησή σας προκάλεσε την έκλυση 10 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, συμβάλατε, λοιπόν, κι εσείς, στην αύξηση της θερμοκρασίας της γης. Κι αν τα δικά σας 10 γραμμάρια πολλαπλασιασθούν επί ένα δισεκατομμύριο, όσες δηλαδή είναι οι καθημερινές αναζητήσεις των χρηστών του ιντερνέτ παγκοσμίως, και στο αποτέλεσμα προσθέσουμε 60 εκατομμύρια ενημερώσεις του status στο Facebook, 50 εκατομμύρια tweets και 250 δισεκατομμύρια mail, κι όλα αυτά μόνο για μια μέρα, τότε εκείνο το υπέροχο κάτασπρο πολικό αρκουδάκι στο ντοκιμαντέρ, που απεγνωσμένα έψαχνε να βρει τροφή σε ανύπαρκτους πάγους, μάλλον έχει πεθάνει. Τόσο απλά και τόσο άδικα.

Αν το ιντερνέτ ήταν χώρα, θα ήταν η πέμπτη σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μπροστά από τη Γερμανία της βαριάς βιομηχανίας και την Ινδία του ενός και βάλε δισεκατομμυρίου κατοίκων! Το ιντερνέτ σήμερα χρειάζεται για να λειτουργήσει την ηλεκτρική ενέργεια της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας. Το 2020 οι ανάγκες του θα έχουν διπλασιασθεί. Πώς και γιατί; Από τις τεράστιες βάσεις δεδομένων που είναι διασκορπισμένες στον πλανήτη και η καθεμιά τους έχει μέγεθος πέντε μεγάλων εμπορικών κέντρων, ας πούμε πέντε Golden Hall, όλες τους μέχρι το ταβάνι φίσκα στους υπολογιστές που δουλεύουν ακατάπαυστα. Όταν πατάμε το enter της αναζήτησης, ενεργοποιούνται στιγμιαία 1.000 περίπου διαφορετικές βάσεις δεδομένων (!) που σκανάρουν δισεκατομμύρια σελίδες στο διαδίκτυο για να μας φτύσουν την πληροφορία που ζητάμε. Αυτή όλη η κινητοποίηση για να γίνει καταβροχθίζει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια στιγμή, επίσης, για να βρίσκονται οι υπολογιστές σε ένα περιβάλλον δροσερό και να μην υπερθερμανθούν, επιβάλλεται κι άλλη κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, λοιπόν, για μη στοιχίσει (ο κούκος αηδόνι) στην Google η δική μας αναζήτηση, οι βιομηχανίες του ίντερνετ χρησιμοποιούν φτηνό καύσιμο, δηλαδή άνθρακα, νά το το διοξείδιο, νά το και το αποτύπωμα (του άνθρακα) στην ατμόσφαιρα. Τόσο απλά και τόσο βρώμικα.

Η μοναδική λύση, λένε οι ειδικοί, είναι η φορολογική επιβάρυνση του άνθρακα, έτσι ώστε οι παραπάνω βιομηχανίες να μην έχουν οικονομικό δέλεαρ από τη χρήση φτηνής και «βρώμικης ενέργειας». Το πάρτι με τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να τελειώσει, φωνάζουν. Πρέπει να μετακινηθούμε σε έξυπνα οικονομικά σχήματα, σε ιντερνετικές βάσεις δεδομένων που θα λειτουργούν με την ηλιακή, την αιολική, την υδροηλεκτρική ενέργεια. Ο Καναδάς έκανε την αρχή. Πέντε πράσινες βάσεις λειτουργούν από πέρσι το φθινόπωρο. Άλλες 15 ετοιμάζονται για την Ευρώπη και την Αμερική. Η Κίνα και η Αφρική κάθονται να το συζητήσουν. Το πράσινο ίντερνετ αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με το «βρώμικο». Και εξίσου κερδοφόρο. Μέχρι το 2013 η αξία του στην αγορά θα ανέρχεται στα 600 δις δολάρια το χρόνο! Τόσο απλά και τόσο σέξι.

Bonus video με την εξέλιξη του είδους (μας).


[ΠΗΓΗ Ιζαμπέλα Σασλόγλου, Έψιλον (Κ.Ελευθεροτυπία) 19/6/2011]