Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΤΑΝ Η ΒΙΑ ΔΙΝΕΙ ΑΞΙΑ (επίκαιρο άρθρο για τα φαινόμενα βίας στο ποδόσφαιρο)

Τα επεισόδια στο Ηράκλειο με το θάνατο ενός 21χρονου παιδιού αποδεικνύουν ότι το σύστημα που κυριάρχησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει απλώσει ρίζες και δεν θα ξηλωθεί τόσο εύκολα.

Τι κι αν οι παράγοντες του υποκόσμου μπήκαν στη φυλακή και οι ομάδες τους υποβιβάστηκαν στην ερασιτεχνική κατηγορία.

Θα περίμενε κανείς, μετά τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν για τους απατεώνες και τα στημένα παιχνίδια, ότι κάτι θα άλλαζε ακόμα και στην ψυχολογία των φανατικών οπαδών των ομάδων.

Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα. Από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο των στημένων αγώνων έγιναν επιθέσεις σε συνδέσμους και δύο «ραντεβού θανάτου» στα Πετράλωνα και το Ηράκλειο.

Οι εμπλεκόμενοι; Όλοι παιδιά από 18 έως 25 ετών. Ανάμεσά τους και μερικοί ανήλικοι. Παιδιά που δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν στη ζωή τους. Οι περισσότεροι είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται. Συχνάζουν σε παρακμιακές καφετέριες και κάποιοι λίγοι φοιτούν σε κάποιες τεχνικές σχολές.

Δεν θα τους δείτε να ασχολούνται με άλλα κοινωνικά ζητήματα. Η ανεργία, που τσακίζει τους νέους, ή τα προβλήματα της παιδείας δεν τους λένε τίποτα. Έτσι κι αλλιώς η κοινωνία, με τον τρόπο της, τους έχει βγάλει στο περιθώριο. Έτσι βρίσκουν μια στέγη, μια αγκαλιά στην ομάδα και το σύνδεσμο. Εκεί βρίσκουν κι άλλους στην ίδια κατάσταση και αισθάνονται άνετα. Μια ιδιότυπη συμμορία, χωρίς ιδεολογία, πέραν της ποδοσφαιρικής, και υπέρτατη αξία γίνεται ο τσαμπουκάς, ο μάγκας που θα κατατροπώσει τον αντίπαλο. Όλα αυτά με την υψηλή εποπτεία παραγόντων ομάδων που τους τροφοδοτούν με λεφτά, εισιτήρια και μπόλικο μίσος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 24χρονου που συνελήφθη ως ο βασικός ύποπτος για το μαχαίρωμα του 21χρονου στο Ηράκλειο. Ανήκει στους οργανωμένους οπαδούς του ΟΦΗ και έγινε γνωστός παλιότερα, όταν υποβιβάστηκε η ομάδα του και σκαρφάλωσε στην οροφή της Δημοτικής Πινακοθήκης, στη βασιλική του Αγ. Μάρκου, απειλώντας να πέσει. Παρά το γεγονός αυτό, ο 24χρονος παρέμεινε στον ηγετικό πυρήνα των φιλάθλων του ΟΦΗ. Κανείς δεν τον προσέγγισε να του μιλήσει, να τον καθησυχάσει.

Το ίδιο και με τον 21χρονο που επίσης κατηγορείται ως συνεργός και τώρα διαφεύγει τη σύλληψη. Πρόκειται για ένα παιδί προβληματικής οικογένειας, παλιός γνώριμος των αστυνομικών και κοινωνικών υπηρεσιών του Ηρακλείου, καθώς από τα 13 του χρόνια παρουσίαζε παραβατική συμπεριφορά. Ένας εκ των συμπλεκομένων είπε: «Το γεγονός ότι θα γίνουν φασαρίες μεταξύ των φιλάθλων το άκουσα στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Άκουσα κάποιον από τους φιλάθλους του ΟΦΗ να λέει τη φράση "τα μαχαίρια μπροστά". Τότε είδα να μπαίνουν μπροστά τρία άτομα που κρατούσαν στα χέρια μαχαίρια, από τα οποία γνώρισα τα δύο και ο ένας ήταν ο 24χρονος».

Στο τραγικό αυτό περιστατικό εξίσου τραγικές ήταν οι δηλώσεις παραγόντων του αθλητισμού, της αυτοδιοίκησης και των κομμάτων, με κοινοτοπίες όπως: «Καταδικάζουμε απερίφραστα... Τέτοια γεγονότα είναι καταδικαστέα... Δεν είναι δυνατόν στην Κρήτη και την Ελλάδα να λαμβάνουν χώρα τέτοια τραγικά φαινόμενα... Είναι απαραίτητο να χυθεί άπλετο φως και να μη συγκαλυφθεί τίποτα...».

Πολλά λόγια, πράξεις καθόλου και η βία συνεχίζεται στους γύρω δρόμους

[ΠΗΓΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ, στήλη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ 8/9/2011]