Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

(εκτός ύλης) Θέλει λεβεντιά, τόλμη και σκληρή πάλη η ποθητή έξοδος από τη σάπια μιζέρια

(συνθήματα) Λεφτά υπάρχουν στις συντάξεις! Θα τα καταφέρουμε να σώσουμε τη χώρα! Ολέ…

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ (θεωρία από φωτοτυπίες): Με τις ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ προσπαθούμε να επισημάνουμε και να καταγράψουμε τα κύρια σημεία ενός κειμένου. Για να το πετύχουμε, όμως, αυτό είναι απαραίτητο να διαβάσουμε ολόκληρο το κείμενο προσεκτικά, ώστε να αποκτήσουμε μια γενική εικόνα του. Έπειτα, έχοντας συλλάβει το νοηματικό του κέντρο, κρατούμε σημειώσεις κατά παραγράφους ή κατά κυριότερες νοηματικές ενότητες.  

ΕΝΤΟΠΙΖΩ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ (γραπτή άσκηση στη σπίτι, στο δρόμο στο γραφείο): στα παρακάτω αποσπάσματα από το επίκαιρο άρθρο του Κώστα Μπέη, που δημοσιεύτηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (21-09-2011) στην στήλη ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ με τίτλο «ΨΕΥΤΕΣ και ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΟΠΟΥΛΟΙ», να βρείτε τη θεματική περίοδο και να ανιχνεύσετε το θέμα κάθε παραγράφου. Στην ανάπτυξη του θέματος να διακρίνετε τις σημαντικές λεπτομέρειες και να υπογραμμίσετε όλες τις λέξεις κλειδιά. Στο τέλος, μπορείτε να αποδώσετε με δικό σας τρόπο, με λέξεις ή χειρονομίες, το συμπέρασμά σας!

Υπέρτιτλος:

[Ξεδιάντροποι, ενσυνείδητοι ψεύτες  και ψυχροί εξουσιολάγνοι μπροστά στα ερείπια της «Δανίας του Νότου και της Βαρκελώνης της Μεσογείου»]
 
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (του 2009) τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο από το 1989, μολονότι γνώριζαν πλήρως το μεγάλο δημόσιο εξωτερικό χρέος, που εκείνα είχαν δημιουργήσει, καθώς και τη σταθερή εφεξής αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων, δίχως νέα δάνεια, δολίως απέκρυπταν από τους εκλογείς την εφιαλτική πραγματικότητα.

Ελάχιστοι ήταν ενήμεροι. Οπωσδήποτε, δε, σιωπούσαν. Κάτι που γεννά πολλές υπόνοιες, αναφορικά με τα αίτια αυτής της αποσιώπησης από τον πάντοτε εμπαιζόμενο, ως δήθεν κυρίαρχο, ελληνικό λαό.

Ξεδιάντροποι, ενσυνείδητοι ψεύτες και ψυχροί εξουσιολάγνοι, μπροστά στα ερείπια, υπήρξαν και οι δύο μοιραίοι αρχηγοί των λεγόμενων μεγάλων κομμάτων! Οπωσδήποτε όμως, τώρα πια, όλοι έχουμε επίγνωση. Κατά κύριο λόγο, τα πλήθη των ανέργων, καθώς και όσων αναμένουν την έξοδό τους στην απραξία. Στη συνέχεια όλοι οι λεγόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, που έλαβαν τις ατομικές ειδοποιήσεις να πληρώσουν εφιαλτικά χρηματικά ποσά, ως έκτακτη εισφορά.

Υπότιτλος:

Γνωρίζω συνταξιούχο που, για ετήσιο εισόδημα ελεύθερου επαγγελματία 20.000 ευρώ, κλήθηκε να καταβάλει έκτακτη εισφορά 7.000 ευρώ!

Τώρα, λοιπόν, στο βαθύ γκρεμό, όπου περιδεείς κρεμόμαστε, πιασμένοι από εύθραυστα ξερά κλαριά, θα πρέπει, με τη σταθερή και αδιαπραγμάτευτη άρνησή μας, να καταφέρουμε ηχηρό ράπισμα στους νεόπλουτους, όσο και αχρείους πολιτικούς, που υπέκλεψαν την ψήφο μας, καθώς ποτέ δεν μας είχαν μιλήσει για τα εφιαλτικά χρέη, που εκείνοι, για χάρη της δικής τους άνομης ευωχίας, είχαν δημιουργήσει και συσσωρεύσει, προκειμένου, ακάθεκτοι, να νέμονται την εξουσία και τα δύσοσμα αγαθά της.

Εδώ και τώρα, θα πρέπει, με τη σταθερή και αδιαπραγμάτευτη άρνησή μας, να καταφέρουμε ηχηρό ράπισμα στα τρωκτικά τού κατ' ευφημισμόν πολιτικού κόσμου του τόπου, αξιώνοντας την άμεση προσφυγή στη λαϊκή κυριαρχία με δημοψηφίσματα, με στόχο να ενεργοποιηθούν και οι δικές μας (των πολιτών) οι ευθύνες.

- Αναγνωρίζουμε τάχα, ως δικά μας, τα εφιαλτικά χρηματικά χρέη που, δίχως προηγούμενη εξουσιοδότηση και, πολύ περισσότερο, δίχως καμιά προηγούμενη ενημέρωσή μας, επί δεκαετίες συνήπτε, επισώρευσε και σταθερά, όσο και ασύνετα εξακολουθεί να επισωρεύει στους ασθενέστατους ώμους μας ο λεγόμενος πολιτικός κόσμος, ο οποίος, μετά την ατιμωτική πτώση της δικτατορίας επανήλθε στην εξουσία, δίχως καθόλου να έχει συνετιστεί από τα δεινά του παρελθόντος και από τα αληθινά αίτια εκείνων των δεινών;

- Θα συνεχίσουμε να σερνόμαστε, ως άτολμοι ικέτες, στα πολιτικά γραφεία των εκάστοτε αμαρτωλών διαχειριστών της δυστυχίας του τόπου και των ονείρων μας;

- Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε ως μοναδική μας έγνοια το πώς η δική μας οικογένεια θα τα καταφέρει κάπως να βολευτεί, με παγερή την αδιαφορία μας για όλους τους άλλους γύρω μας;

Αν η μιζέρια καθενός μας είναι ανίκανη να μας εμψυχώσει και να μας σπρώξει να υψώσουμε δραστικά αγωνιστική αντίσταση στη λεηλασία του τόπου μας από τους αχρείους πολιτικούς, τις βδέλλες των κολλητών τους, καθώς και τους δικούς τους διεθνείς δανειστές, τότε καθένας μας ας έχει τουλάχιστον την εντιμότητα να δει στα μάτια τα παιδιά και τα εγγόνια του. Και με την οφειλόμενη συντριβή και επίγνωση του ναυαγίου, να τους δώσει τη συμβουλή που τους οφείλει:

Να πάρουν των ομματιών τους και να φύγουν μακριά! Να γίνουν εκεί ό,τι και οι δύστυχοι δικοί μας Αλβανοί και Πακιστανοί... Και να αναζητήσουν εκεί, αν όχι την προκοπή, που πάντα κατόρθωναν οι Έλληνες της ξενιτιάς, τουλάχιστον μια σταθερή θέση απασχόλησης, δίχως να ντρέπονται, καθώς το πρωί νίβονται και αντικρίζουν το πρόσωπό τους στον καθρέφτη.

Αν όμως αυτή η άφευκτη προοπτική, επί τέλους, μας παρακινεί σε θεογνωσία και θέληση αντίστασης, ε, τότε

ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ (θούριος):

Ας το πάρουμε απόφαση ότι έχουμε χρέος αδιαπραγμάτευτης αντεπίθεσης και αναζήτησης των ευθυνών που έφεραν την καταστροφή. Θέλει λεβεντιά, τόλμη και σκληρή πάλη η ποθητή έξοδος από τη σάπια μιζέρια!

 [ΠΗΓΗ: ΚΩΣΤΑΣ Ε. ΜΠΕΗΣ στη στήλη του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 21-09-2011 ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ]

www.kostasbeys.gr