Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Η καλή γυναίκα είπαν, είναι η ποίηση του κόσμου, όπως τα άστρα είναι η ποίηση του ουρανού...

ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ

Γυναίκες του σήμερα και του χθες, δυναμικές ή μελαγχολικές. Γυναίκες της διπλανής πόρτας. Γυναίκες που τρέχουν να προλάβουν. Γυναίκες στη μέση του πουθενά. Γυναίκες του σήμερα και του χθες, δυναμικές ή μελαγχολικές. Γυναίκες της διπλανής πόρτας. Είναι αυτές που, όπως επισημαίνει με άρθρο της στα «ΝΕΑ» η Τζένι Μπλούμφιλντ με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αν αξιοποιηθούν στο σύνολό τους αυτό θα αποβεί προς όφελος όλης της κοινωνίας

 ΓΝΩΜΕΣ: Πώς θα δώσουμε ευκαιρίες στις γυναίκες του κόσμου

 Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου αναδεικνύει τα σημαντικά επιτεύγματα των γυναικών εδώ και έναν αιώνα και σηματοδοτεί τον μακρύ δρόμο που έχουμε ακόμη μπροστά μας για την ισότητα των δύο φύλων.

Υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά παραδείγματα γυναικών που με σθένος και δύναμη ψυχής, παρά τις όποιες αντιξοότητες, έχουν κάνει τα όνειρά τους πραγματικότητα, συμβάλλοντας δυναμικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ηγετικές μορφές στον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, της παιδείας και του πολιτισμού μάς εμπνέουν και μας καθοδηγούν. Αναμφίβολα, σε παγκόσμιο επίπεδο η πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση, την υγεία και την αμειβόμενη εργασία έχει βελτιωθεί και πολλές χώρες έχουν θεσπίσει νομοθεσία που προάγει την ισότητα των ευκαιριών για τις γυναίκες και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Ωστόσο, τα σχετικά χαμηλά επίπεδα συμμετοχής των γυναικών στην επιχειρηματική διοίκηση και στα κέντρα αποφάσεων όσο και η ανισότητα αμοιβών αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες συνεχίζουν να έχουν εμπόδια στο να πορευτούν ισότιμα και ισάξια, με δίκαιη μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες.

Η πλήρης αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας. Μόνιμες λύσεις στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα χωρίς τη συμβολή των γυναικών δεν δύνανται. Η συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εξασφαλίζει μια ευρύτερη προσέγγιση και αντιμετώπιση των θεμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα ανατροπής παραδοσιακών αγκυλώσεων ή παρωχημένων αντιλήψεων. Η αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου γυναικείου εργατικού δυναμικού στους παραγωγικούς τομείς συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία μιας χώρας.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμβολής των γυναικών στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων, το φετινό μήνυμα της Αυστραλίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εστιάζεται στην «Οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών».

Σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ο ρόλος των γυναικών στην κοινωνία γίνεται ακόμη πιο σημαντικός. Παρότι επηρεάζονται άμεσα από την κρίση, με αυξημένα ποσοστά ανεργίας και την επακόλουθη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, οι γυναίκες καλούνται να στηρίξουν το σύνολο της οικογένειας δίνοντας ελπίδα και προοπτική, αλλά και να επιδείξουν αλληλεγγύη στον κοινωνικό τους περίγυρο. Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να ανταποκριθούμε δυναμικά, με κουράγιο και δημιουργικότητα στις πολλές προκλήσεις που καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Να προωθήσουμε με συστηματικό και στοχευόμενο τρόπο αντιλήψεις και πρακτικές που θα ενισχύσουν τις οικονομικές ευκαιρίες και επιχειρηματικές δυνατότητες των γυναικών. Για να αδράξουν τις ευκαιρίες και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρονται, πρέπει και οι ίδιες οι γυναίκες να πιστέψουν στις ικανότητές τους.

Για την προώθηση δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση, η Αυστραλία ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον διορισμό παγκόσμιας πρέσβεως για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Η εν λόγω πρέσβης θα είναι επιφορτισμένη με την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που θα στοχεύουν στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης γυναικών, στην καλύτερη πρόσβαση στη γνώση και στην υγεία, στην προώθηση των ίσων ευκαιριών και γενικότερα στην ενθάρρυνση ενεργούς συμμετοχής των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Το έργο της πρεσβευτού θα εστιασθεί στην επιμόρφωση των νεότερων γυναικών και κοριτσιών, συμβάλλοντας έτσι σε μια πιο δυναμική και ενεργή συμμετοχή της νέας γενιάς γυναικών στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μάς δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε τα σημαντικά μας συλλογικά επιτεύγματα και να αναλογιστούμε κάθε μία ξεχωριστά τι έχουμε πετύχει για τον εαυτό μας, για τις κόρες μας και για τις εγγονές μας. Άλλωστε, όπως είπε και ο Πλούταρχος, «ίνα τω παραδείγματι φωτεινότερον ποιήσω τον λόγον». Ας δείξουμε λοιπόν έμπρακτα, η κάθε μία από τη θέση που κατέχει στον χώρο εργασίας ή μέσα στην οικογένεια, ότι η ίση μεταχείριση και οι ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας.

[ΠΗΓΗ: Jenny Bloomfield, η Τζένι Μπλούμφιλντ είναι πρεσβευτής της Αυστραλίας στην Ελλάδα - ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 08 Μαρτίου 2012 στα ΝΕΑ]

«ΤΑ ΝΕΑ» απηύθυναν σε συγγραφείς το παρακάτω ερώτημα:

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ποιας γυναίκας όμως; Της Ευρωπαίας και της Αμερικανίδας ή της γυναίκας του ισλαμικού κόσμου και της Αφρικής

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Ρέα Γαλανάκη, Ελλάδα:
Αρχίζω με το ολοφάνερο: η Ημέρα αυτή αφορά όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία. Αλλιώς δεν θα υπήρχε το επίθετο «Παγκόσμια», λέξη που καθιστά περιττή κάθε αμφιβολία. Αυτό, τώρα, που υπονοείται στην ερώτηση: ποιος θεσπίζει τη σημερινή γιορτή, οι γυναίκες των λεγόμενων δυτικών κοινωνιών ή οι γυναίκες του ισλαμικού κόσμου και της Αφρικής, διαφορετικών δηλαδή κοινωνιών; Και κάτι ακόμη: γνωρίζουν οι παραπάνω γυναίκες ότι τις αφορά και αυτές η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας; Εγώ τουλάχιστον δεν το ξέρω.

Ρήνα Κατσελλή, Κύπρος
Πιστεύω πως τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, η ισότητα τον φύλων έναντι των νόμων έχει ολοκληρωθεί, εκτός από ελάχιστες λεπτομέρειες. Το βάρος της ισότητας των φύλων σήμερα πρέπει να δίνεται σε χώρες όπου ακόμα ισχύουν τόσο νομοθετικά όσο και κοινωνικά νόμοι και ήθη μεσαιωνικά που ταλαιπωρούν χιλιάδες γυναίκες.

Βανέσα Γκέμπι Βρετανία
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ανήκει στις γυναίκες όλου του κόσμου, όποιες κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκονται. Είναι μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο η κοινωνία εξακολουθεί να εμποδίζει ένα τόσο μεγάλο μερίδιο των πολιτών της το να αγγίξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Ντάτσια Μαραΐνι, Ιταλία
Πιστεύω πως όταν μιλάμε για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εννοούμε όλες τις γυναίκες του κόσμου, είτε είναι ευρωπαίες είτε ζουν στην Ανατολή είτε στην Αφρική. Έχει έρθει η στιγμή να πούμε ότι υπάρχουν αξίες που αφορούν όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις: ο σεβασμός στην πνευματική και σωματική ακεραιότητα τους. Καθώς αυξάνεται σε όλο τον κόσμο η βία εναντίον των γυναικών, πρέπει να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο.

Ανέτε Μάτσον, Νορβηγία
H Νορβηγία θεωρείται μια από τις πιο «προχωρημένες» χώρες στο θέμα της ισότητας των φύλων και βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στον χώρο εργασίας. Ωστόσο πρέπει να δοθούν μάχες καθώς ακόμα αντιμετωπίζουμε σοβαρές μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η καθεμία από εμάς πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει τη βελτίωση του μισθού και των συνθηκών εργασίας της. Παράλληλα πρέπει να υποστηρίζουμε ενεργά και να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες σε άλλες περιοχές της Γης, που δίνουν τις δικές τους μάχες ενάντια στη κοινωνική αδικία.