Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Οι μαθητές μας δίνουν το καλύτερο μάθημα για μια άλλη Ελλάδα, του σεβασμού, της διαφορετικότητας, τη δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και της ελευθερίας

Η περασμένη εβδομάδα δεν είχε μόνο δυσάρεστες ειδήσεις. Ασχέτως αν την επικαιρότητα μονοπώλησε -και δικαίως- η απαράδεκτη ένοπλη επίθεση σε μετανάστες εργάτες στη Νέα Μανολάδα, που έκανε την Ελλάδα διεθνώς ρεζίλι και ανέδειξε την κρίση πολιτισμού και Παιδείας που υπάρχει στη χώρα μας, αλλά και τις ευθύνες της πολιτείας.

Ωστόσο, είχαμε και άλλες τρεις ειδήσεις, που μπορεί να μην έτυχαν της ίδιας προσοχής και μεταχείρισης από τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά σίγουρα έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας για τη νέα γενιά.

Η πρώτη είδηση: ερευνητές στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο άλλαξαν τη μαγνητική κατάσταση υλικών και άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία συσκευών που θα λειτουργούν 1.000 φορές γρηγορότερα, με ταχύτητες τουλάχιστον 10 terahertz (1.012 hertz), αντί για 10 gigahertz (109 hertz) όπως μέχρι σήμερα. Η ανακάλυψη αυτή του «Κβαντικού Φεμτο-Μαγνητισμού», από τις ερευνητικές ομάδες του καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητή του ΙΤΕ, Ηλία Περάκη, και του επίκουρου καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Iowa State και του Εργαστηρίου Ames των ΗΠΑ, Jigang Wang, ανακοινώθηκε στις 4 Απριλίου 2013 στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Nature» (τεύχος 496, σελίδες 69-73).

Η δεύτερη είδηση: φοιτητές στο Πολυτεχνείο Κρήτης προχώρησαν σε πρωτοποριακές κατασκευές, όπως το αυτοκίνητο που εκπέμπει μηδενικούς ρύπους, η ιπτάμενη πλατφόρμα συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών και το υποβρύχιο ρομποτικό σκάφος, που παρουσιάστηκαν στις 16 Απριλίου σε εκδήλωση στο ΕΒΕ Χανίων. Ολες αυτές οι εφαρμογές παρουσιάστηκαν σε αφιέρωμα της «Ε» στις 12 Απριλίου.

Η τρίτη είδηση: με μήνυμα «Τσακίζουμε το φασισμό, χτίζουμε την ελπίδα», πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το 1ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ των σχολείων. Το φεστιβάλ περιελάμβανε δημιουργία γκράφιτι, εργαστήριο ζωγραφικής - σκίτσου - αφίσας, παρουσίαση εργασιών, προβολή ντοκιμαντέρ, συζητήσεις κ.ά.

Αυτές οι τρεις ειδήσεις αναδεικνύουν την Ελλάδα που αγαπήσαμε, αγαπάμε και, ενίοτε, θέλουμε. Οχι αυτή του ρατσισμού και της βίας. Αλλά εκείνη του σεβασμού της διαφορετικότητας, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και της ελευθερίας. Με τους μαθητές να μας δίνουν το καλύτερο μάθημα.

Αλλά και την Ελλάδα της επιστήμης. Με τους ερευνητές του ΙΤΕ, που αποσπούν συνεχώς διακρίσεις για τη δουλειά τους. Αλλά και με τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως και άλλων ΑΕΙ και μελλοντικούς επιστήμονες, να παρουσιάζουν πρωτοποριακές ιδέες που έρχονται από και για το μέλλον.

Το ερώτημα όμως είναι: Το νέο ερευνητικό προσωπικό, που θα βγει αύριο στην αγορά εργασίας και αποτελεί το ελπιδοφόρο μέλλον, θα μπορέσει να μείνει στην Ελλάδα; Ή θα υποχρεωθεί να μεταναστεύσει, όπως τόσοι άλλοι Ελληνες, επιστήμονες και όχι μόνο, που τώρα μεγαλουργούν σε ιδρύματα του εξωτερικού; Πότε, επιτέλους, η Ελλάδα αντί να «τρώει» τα παιδιά της θα αρχίσει να τα στηρίζει