Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Μεταρρύθμιση χάριν παιδιάς: το πλήγμα στην παραπαιδεία είναι καίριο

Το συσσίτιο της Πέμπτης περιλαμβάνει ως δεύτερο πιάτο γλώσσες μοσχαρίσιες πανέ. Επειδή πολλοί δάσκαλοι αλλά και μαθητές χλιμιντρίζουν στα απογευματινά μαθήματα, διετάχθη έρευνα στην οποία διεπιστώθη ότι σερβίρονται γλώσσες μουλαριών και γαϊδάρων.

Εικόνες από το σχολείο του μέλλοντος: Καθηγήτριες Αγγλικών με ραφ συνολάκια σε στολή παραλλαγής και εκστρατείας και τον απαραίτητο μπερέ διδάσκουν σε κατάμεστες αίθουσες. Τα μαθήματα παρακολουθούν στη ζούλα και πολλοί εξωσχολικοί.

Πατείς με πατώ σε στις διαδηλώσεις έξω από το υπουργείο Παιδείας. Δεν συμμετέχει ασφαλώς η ΟΛΜΕ, καθώς ο στρατιωτικός νόμος απαγορεύει στους εκπαιδευτικούς παρόμοιες ανάρμοστες συμπεριφορές, αλλά οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών που βλέπουν μέρα με τη μέρα τις επιχειρήσεις τους να ξεμένουν από πελατεία. Το πλήγμα στην παραπαιδεία είναι καίριο.

Ιστορικές ανατροπές εκτυλίσσονται στα εκπαιδευτικά μας πράγματα. Πράγματι, η εμπνευσμένη μεταρρύθμιση Αρβανιτόπουλου-Σαμαρά με τις ευλογίες της τρόικας φέρνει τα πάνω κάτω. Σε όλους τους τομείς και τα αντικείμενα· όχι μόνο στις γλώσσες.

Συνέβη βέβαια ένα μικρό σκάνδαλο, απότοκο της νοοτροπίας στις προμήθειες των στρατοπέδων από την εποχή Άκη. Το συσσίτιο της Πέμπτης περιλαμβάνει ως δεύτερο πιάτο γλώσσες μοσχαρίσιες πανέ. Επειδή πολλοί δάσκαλοι αλλά και μαθητές χλιμιντρίζουν στα απογευματινά μαθήματα, διετάχθη έρευνα στην οποία διεπιστώθη ότι σερβίρονται γλώσσες μουλαριών και γαϊδάρων.

Το σκάνδαλο κουκουλώθηκε βεβαίως, με την αιτιολογία ότι επρόκειτο για ξένες γλώσσες οι οποίες περιέχονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Το μάθημα της γυμναστικής είναι δυσκολότερο με το νέο σύστημα. Σπαρτιάτικα στρατιωτικά γυμνάσια νυχθημερόν. Στο Λύκειο τα παιδιά ασκούνται στην κωπηλασία όχι κατά το πρότυπο της αθηναϊκής τριήρεως αλλά της ρωμαϊκής γαλέρας.

Ρομαντική και λυρική ποίηση, τραγωδία, λογοτεχνία, θέατρο, μουσική και εικαστικά εκτοπίζονται από τη διδακτέα ύλη διά παντός. Το ίδιο και οι θετικές επιστήμες. Κάνουν τους μαθητές μαλθακούς και δεν συνεγείρουν το εθνικό φρόνημα.

Απαγορεύεται για τους ίδιους λόγους η διδασκαλία των φιλοσόφων. Αντικαθίσταται από μαθήματα σχετικά με δοκησίσοφους ακαδημαϊκούς -των στρατιωτικών ακαδημιών εξυπακούεται- φίλους και όμοιους με τον οραματιστή υπουργό.

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα στο Αιγαίο. Το μεσημεράκι παρόμοιες συνθήκες θα επικρατήσουν στα ηπειρωτικά, κυρίως τα νότια. Επιβάλλεται ως εκ τούτου η επαναφορά της σχολικής ποδιάς. Τα αγόρια θα ντύνονται με στρατιωτικά αδιάβροχα.

Ο καιρός στη Σαλονίκη θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις το απόγευμα, ενώ στην Αττική δεν αποκλείεται να ρίξει καρεκλοπόδαρα το απογευματάκι. Αύριο θα έχουμε καλοσύνη με αραιή συννεφιά που θα πυκνώσει τις θερμές ώρες στα ηπειρωτικά. Πουνεντομαΐστρος και βαθμιαία οστριοσιροκάδα 3 έως 5 Μποφόρ θα αφρίζει στις θάλασσες.

Ιδεώδης η μεταρρύθμιση Αρβανιτόπουλου. Τις επόμενες μέρες θα αναφερθούμε και σε άλλες πτυχές της, αφού οι επιτελείς του αφήνουν να διαρρεύσουν οι λεπτομέρειες του μεγαλοφυούς σχεδίου με το σταγονόμετρο. Φαίνεται πως θα καταργηθούν και οι Πανελλήνιες. Για να μην υπάρξει εφεξής κίνδυνος απεργίας κατά τη διάρκειά τους. Αλλά και επειδή το απολυτήριο του λυκείου-στρατοπέδου θα είναι ισότιμο με πτυχίο ΑΕΙ παραμένουν στο μηχανογραφικό μόνο οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΙΡΟΣ Μετέωρος στην Εφημερίδα των Συντακτών meteoros@efsyn.gr]