Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

Ανοιχτός Στίχος προς πρωθυπουργούς επιρρεπείς στην ποίηση (όταν και όπου τους βολεύει):

«Κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις…»

 

Λευκά:  Επί της διαδικασίας!

Μαύρα: . . .

Λευκά: ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ!!!

Μαύρα: ………………….

Λευκά:  ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ !!!!!

Μαύρα: ΕΡΤ... ΜΑΤ!

(από στρατιωτάκι που έγινε βασίλισσα)

Λευκά: …………………………...............


 
Το λεξικό της απάτης είναι παλιά υπόθεση

Διδαχτήκαμε στο πετσί μας ότι «διάσωση» της οικονομίας σημαίνει καταστροφή.

Ότι «σωτηρία» σημαίνει διάλυση και κατοχή της χώρας.

«Διαρθρωτικές αλλαγές», μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα και ξεπούλημα της περιουσίας του κράτους.

«Απελευθέρωση» της εργασίας, αποχαλίνωση της νεοφιλελεύθερης εκμετάλλευσης….

[ΠΗΓΗ: Πέπη Ρηγοπούλου, Απλά μαθήματα πολιτικής αφασίας]

ΔΙΑΚΟΠΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ – «πολιτική διαφήμιση»
Να κοπούν τώρα, τη στιγμή που μιλάμε, απαξάπασες οι παπαρούνες στην Ελλάδα, γιατί έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία προτιμά τις μαργαρίτες. Επίσης, να δολοφονηθούν όλες οι ζέβρες γιατί τα άλογα είπαν ότι οι ρίγες τους τα προσβάλλουν. Ευχαριστώ. Α, και κάτι ακόμη. Η κρατική τηλεόραση έπαψε εδώ και χρόνια να είναι ασπρόμαυρη. Οι συζητήσεις γύρω από αυτήν αποδεικνύεται πως όχι. Σταματήστε παρακαλώ. Από τη μία ένα αλαζονικό "το χάρηκα" κι από την άλλη ένα εξαγριωμένο "αίσχος". Απόψεις που δεν καταφέρνουν να συνδιαλλαγούν αφού ποτέ δεν θα καταφέρνουν να συναντηθούν εκεί που συνήθως πάει διακοπές η αλήθεια, και όχι απαραίτητα "κάπου στη μέση", αποδεικνύοντας το ήδη αποδεδειγμένο, ότι το μέτρο και η επιχειρηματολογία είναι έννοιες περιττές για τον κάθε ανίκανο για ουσιαστική διαλογική συζήτηση, που ή που δεν τον νοιάζει ο διπλανός του ή που θέλει τον “πατερούλη” του να του αλλάζει πάνες ως τα τριάντα. Σε ένα κείμενο διάβασα ότι η ερτούλα ήταν το καμάρι μας, σύμβολο της εθνικής μας περηφάνιας μαζί με την ολυμπιακούλα μας και τη δραχμούλα μας. Σε στάτους, ακούω ότι κάποιος έστειλε όσους τόλμησαν να πουν ότι η ΕΡΤ ήταν μια διεφθαρμένη επιχείρηση να πάνε λέει να μαγηθούνε. Και φαντάζομαι κι από μόνη μου έναν τρίτο, ξαπλωμένο στον καναπέ του, πίνοντας την κοκακόλα του την λαϊτ (μην τον που “χοντρό” γιατί δεν του αρέσουν καθόλου οι ρατσιστικές ταμπέλες) που τουίταρε από το άηφον του τη λέξη χούντα, με πολύ έντονη επαναστατική διάθεση, ενώ καπάκι έκανε πέντε ολόκληρα λαϊκ σε παραδιπλανά επαναστατικά ποστς. Σε έταιρο ποστ κάποιος είπε ότι το μόνο που έμεινε είναι να βομαβαρδιστεί η ακρόπολη και ότι θα ήθελε να ζει στη Λιλιπούπολη. Αγαπητέ Θόρυβε Αθόρυβε, και εσύ που χάρηκες και εσύ που έκανες μνημόσυνο, σταμάτα τα και τα δύο: και να μην ενδιαφέρεσαι καθόλου και να ενδιαφέρεσαι τάχα μου πολύ - αλλά κυρίως σταμάτα εσύ ο πολύ επαναστάτης που φωνάζεις για την ερτ λες και είναι ο parthenonas. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΣΣΛΙΝ

Γιατί με τρομάζει αυτή η εκκένωση του εξουσιαστικού λόγου από κάθε περιεχόμενο; Δεν είναι μόνο διότι οι εξουσιαστές που έχουν καθίσει στον αυχένα μας έχουν παραιτηθεί από κάθε πρόσχημα, κάτι που μάλλον σημαίνει ότι έχουν πάψει να μας φοβούνται. Είναι επίσης –και περισσότερο ακόμη- διότι συχνά η απόλυτη αυτή κενότητα του λόγου ενέχει κάτι το απειλητικό. Αφήνει να διαφανεί η εφιαλτική παρουσία και η δράση δυνάμεων καταστροφής του κάθε ανθρώπου χωριστά και των πολιτισμών, των κοινωνιών στο σύνολό τους….

Αλλά να που πάλι πίσω από αυτό το έκπαγλο παραπέτασμα κενολογίας αχνοφαίνονται οι σκιές του εφιάλτη.

Σκιές που ξαναφέρνουν στην επιφάνεια ξεχασμένες ιστορίες για εκβιασμούς, απειλές που έκαναν πολιτικούς να εξαφανιστούν από το προσκήνιο, αθέατους για τον πολίτη μηχανισμούς που δεν διστάζουν να σπιλώνουν ή να αφαιρούν ζωές. Η πορεία της ανθρώπινης ιστορίας και του ανθρώπινου λόγου κινείται ανάμεσα σε δύο όρια. Τις πολλές ώρες όπου η δημόσια αφασία και η αδιαφάνεια καλύπτουν τη δράση της βίας. Και τις άλλες, τις σημαντικές και μάλλον λίγες, όπου ο λόγος των πραγματικών πολιτικών που τολμούν να στοιχηματίσουν και να κινδυνέψουν αποκτά ουσία.

[ΠΗΓΗ: Πέπη Ρηγοπούλου, Απλά μαθήματα πολιτικής αφασίας, ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ στην εφημερίδα των Συντακτών 12-06-2013]