Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

«Με κυνηγούν οι μέλισσες κι εσύ που δεν με θέλησες»… κι άλλα μελισσοκαμώματα από τον διαχρονικό εραστή μελισσών Χρήστο Σαμαντά

ΜΕΛΙΣΣΟΚΑΜΩΜΑΤΑ
Θα ήταν λάθος να μελετήσουμε μεμονωμένα το βίο και την πολιτεία μιας μέλισσας, διότι μόνη της δεν μπορεί να ζήσει και να ευδοκιμήσει. Η Φύση την «καταδίκασε» να έχει αξία και λόγο ύπαρξης, όταν συνυπάρχει με το αδελφό σμήνος. Άρα το σμήνος είναι το «σώμα» και κάθε μέλισσα είναι αναλογικά ένα κύτταρο το οποίο ανανεώνεται, πολλαπλασιάζεται, ακμάζει, παράγει και παρακμάζει, αποβάλλεται σχετικά γρήγορα, αλλά δε ζημιώνει ποτέ το σμήνος. Κι όταν αναφερόμαστε αόριστα στις μέλισσες δεν παραβλέπουμε τη βασίλισσα – τη μητέρα και ηγουμένη όλων- ούτε τους κηφήνες, τους αρσενικούς επιβήτορες και παρεξηγημένους «τεμπέληδες». Βέβαια, σύμφωνα με τα χρησιμοθηρικά κριτήρια των ανθρώπων το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και το λόγο τώρα έχουν οι άοκνες εργάτριες. Παράγουν πολλά και εξόχως εκλεκτά προϊόντα για το κοινωνικό τους σύνολο με τον ίδιο ζήλο, ίδια μέθοδο, ίδια σύσταση εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια.


Το μέλι, μάλιστα, η τέλεια τροφή, είναι το μοναδικό φυσικό προϊόν που δεν έχει ημερομηνία λήξης!!! Έθρεψε Θεούς, προφήτες, βασιλιάδες, επώνυμους κι ανώνυμους. Παραμένει αμανάτι στα δάχτυλα των ανθρώπων για τη γευστική και παροιμιώδη μικροηδονή. Είναι το μέτρον γλυκύτητας όλων των άλλων προϊόντων. Είναι η έκφραση της αρμονίας πάμπολλων παραμέτρων σε γλυκοσύμπραξη. Είναι η γέφυρα ανίχνευσης πολλών μυστικών της Φύσης. Είναι προϊόν παράξενης συναλλαγής των συμβατικά ανέραστων μελισσών με τα άνθη του κόσμου. Είναι, λοιπόν, άξιον παρατήρησης το πώς αλληλοποθούνται και επιδίδονται σε μια πραγματικά ερωτική πράξη καθώς και η ευγενική βουλιμία που ρουφάνε το νέκταρ (αλήθεια τι όμορφη λέξη!!!) από το στολίδι ενός φυτού! Δεν λεηλατούν τα άνθη, ούτε τα περιφρονούν, απεναντίας τα φροντίζουν ανταποδοτικά. Ναι, βοηθούν αποτελεσματικά στην γονιμοποίησή τους. Ο πολύς Αϊνστάιν με τη σπάνια διορατικότητα και απίθανο φυσικό ένστικτο διατεινόταν ότι χωρίς μέλισσες η ανθρωπότητα δεν έχει ζωή. Από κοντά έρχονται και τα άλλα μελισσοκομικά προϊόντα, η γύρη, η εξειδικευμένη τροφή των ανήλικων μελισσών, ο βασιλικός πολτός, το ελιξίριο μακροβιότητας και διαφορετικότητας της βασίλισσας, η πρόπολη, η αχτύπητη αντιμικροβιακή και αντισηπτική ουσία, το κερί, το τέλειο οικοδομικό υλικό κατασκευής αποθηκευτικών χώρων του μελισσοκαταλύματος. 
Χρ. Σαμαντάς - εραστής μελισσών (και ουχί μόνον)
www.youtube.com/watch?v=MlcTsQky_58