Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015

Ή ΘΑ ΠΑΜΕ Σ’ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ ή ΠΥΡ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΗΣΤΩΝ:

Το έπος της Αλβανίας κατά του φασισμού, η Μάχη της Κρήτης κατά του ναζισμού, η μεγαλειώδης Εθνική Αντίσταση κατά του παγκόσμιου ολοκληρωτισμού δεν είναι παρελθόν για επετείους. Είναι το απελευθερωτικό καθολικό μήνυμα του παρόντος και του μέλλοντος για τον αυτοκαθορισμό και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και όλων των ευρωπαϊκών λαών. Οι μάχες δεν έληξαν με το ματωμένο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου· συνεχίζονται αδυσώπητες καθημερινά, στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό πεδίο. Το ίδιο αιματηρές, από μία οικονομική και πολιτική εξουσία που διψάει για αχαλίνωτο κέρδος, συγκεντροποίηση της εξουσίας και αίμα. Ο μεταμοντέρνος καπιταλισμός, αφού δημιούργησε κάτω από την πίεση των ευρωπαϊκών κοινωνικών κινημάτων ένα καταναλωτικό μοντέλο νάρκωσης και αποβλάκωσης των λαών, διέλυσε τη συλλογική και ατομική μνήμη, δηλαδή την κατακτημένη ελευθερία, δικαιοσύνη, αυτογνωσία και αξιοπρέπεια, και μέσα στο νανούρισμα αποβλάκωσης έφερε τον ληστρικό νεοφιλελευθερισμό σαν ώριμο φρούτο. Σήμερα, στην Ευρώπη της πείνας, της εξαθλίωσης, με προπομπό της κοινωνικής δυστυχίας την Ελλάδα, επανέρχεται ο ολοκληρωτισμός με επίφαση κοινοβουλευτισμού [Παναγιώτης Γεωργούλης, άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 11/06/2015]


Διότι θεμελιώδεις λειτουργίες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας έχουν αποσπαστεί από την εκτελεστική εξουσία, κυρίως την αγορά και τα ανδρείκελά της. Η πείνα, το κυνήγι των μεταναστών και προσφύγων, αποτελούν ουσιαστική κατάλυση της δημοκρατίας μαζί με την πλήρη υποβάθμιση της υγείας και την απομάκρυνση της παιδείας για τους φτωχούς.
Έχουμε μπει στη φάση της Μεταδημοκρατίας, όπου δεν αναγνωρίζονται πολίτες και άνθρωποι, αλλά νούμερα αγοράς, δηλαδή ζώα και πράγματα που διακινούνται με την ασφυκτική και ολοκληρωτική επίβλεψη μιας βαθιά ταξικής τεχνολογίας. Σε αυτόν τον θανατηφόρο εναγκαλισμό των οικονομικών και πολιτικών ελίτ, αν δεν δεχτούν τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης, πρέπει να το κάνουμε Αρκάδι και Κούγκι.
Το βάθεμα της Ελληνικής Δημοκρατίας στην κατεύθυνση της Αριστοτελικής κοινωνίας των Πολιτών είναι μονόδρομος για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Εδώ και πολύ καιρό έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να έχει κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους, γεγονός που θα είχε αλυσιδωτές επιδράσεις στα ευρωπαϊκά κινήματα και στην ελίτ των ληστών.
Η διαπραγμάτευση χρειάζεται και ενεργητική αντίσταση για να πετύχει. Αρκετά χρόνια πριν από το Μνημόνιο οσμιζόμουν: 

«Πέραν, Ευρώπη, έθρεψες λιπόσαρκη ψυχή
Ύφανες ξιγκόθρεφτη μνήμη
Ή θα παλεύεις διαρκώς κατά των Μήδων, όπως ετάχθη
Ή θα ριζώνουν οι Μήδοι μέσα σου και θα σε εξουσιάζουν
Το αίμα της αποικιοκρατίας θα σκλαβώνει το μέλλον
Θα πνίγεις στο αίμα τους λαούς και τα παιδιά σου
Στο μικροσκόπιο των εργαστηρίων οι σοφοί του μέλλοντος  
Θα εξετάζουν το πνεύμα σου απολιθωμένο βακτήριο του παρελθόντος
Μοίρα σου η φλεγόμενη κριτική σκέψη χωρίς αποκαΐδια
Το ριζικό σου φωτιά της επανάστασης χωρίς στάχτη
Σηματωρός και Κήρυκας ο Μαραθώνας και οι Θερμοπύλες»,
 «Πέραν».
Ή θα πάμε σε έναν νέο ευρωπαϊκό Διαφωτισμό ή πυρ στην Ευρώπη των ληστών.


[ΠΗΓΗ: Παναγιώτης Γεωργούλης, Πυρ στην Ευρώπη των ληστών, άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 11/06/2015]

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΩ (ένας ελληνικός ψίθυρος προς την Ευρώπη):
Είναι το βίντεο που έφτιαξε ομάδα καλλιτεχνών, απευθύνοντας το μήνυμα προς την Ευρώπη, το κοινό μας δένδρο. Το βίντεο είναι ένα μήνυμα υπέρ της Ευρώπης και της διαφορετικότητας, καθώς και «του δικαιώματος στην επιβίωση, στην εργασία, στην αισιοδοξία, στη ζωή», που είναι κοινό για όλους. «Κατάγομαι από τις ρίζες της Μεσογείου, εκεί που βρέχουν τις ελπίδες μας γαλανά νερά, που μας ποτίζουν όλους. Όσο είναι δικά μου, θα είναι και δικά σας. Αν πάψουν να είναι, μαζί θα ξεραθούμε στο δένδρο που φύτεψαν οι πρόγονοί μας», λέει η πρωταγωνίστρια.
«Δεν αξίζει σε κανένα λαό να είναι προτεκτοράτο. Η δίψα του δένδρου, τα χρέη που λένε οι λογιστές, μοιάζουν με αλυσοπρίονα φαντασμάτων. Δεν τα βλέπεις, δεν τα πιάνεις».
Το βίντεο έχει σκηνοθετήσει ο Νικόλας Ανδρουλάκης και «πρωταγωνιστεί» η Ντάνι (Ιωάννα) Γιαννακοπούλου, σε μουσική Κωνσταντίνου Βήτα. «Το βίντεο δεν φτιάχτηκε για να σας εντυπωσιάσει ή να σας σοκάρει. Επειδή αυτά τα λόγια δεν είναι κραυγή, αλλά ψίθυρος» λέει η ομιλήτρια.
«Οι Έλληνες γίναμε το πειραματόζωο της λιτότητας. Επειδή τολμήσαμε να την εφαρμόσουμε. Και τα καταφέραμε. Στα χαρτιά. Και όμως τώρα πεθαίνουμε. Τώρα τολμούμε να γίνουμε το πειραματόζωο της ελπίδας. Για μια πιο δίκαιη Ευρώπη. Με πολλή σκληρή δουλειά. Με ειλικρίνεια. Μαζί. Μη μας αφήνετε μόνους» αναφέρεται στο βίντεο- μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους.